Saznajte više o vuni

Šta je vuna? Nazivom vuna se opisuju mekane dlake krzna pojedinih sisara, posebno ovaca (ovčja vuna).

Ona uz svilu i kazein spada u grupu proteinskih vlakana, ali se od drugih životinjskih dlaka razlikuje visokim postotkom sadržanog sumpora (3-4%) koji potiče od visokog sadržaja dvostrukih aminokiselina cistina.

Za dobijanje vune ovce se strižu, a kašmirske koze i angorski kunići se isčešljavaju. Kod nekih vrsta ovaca vuna se čupa, što međutim za životinje nije bolno, jer se izvlače samo dlake koje više nisu čvrsto ukorenjene.
Vuna je jedna od mnogobrojnih malih čuda prirode koja ponekad i ne primećujemo. Vuna je prirodna zaštita kojom se ovce štite od kiše, snega, hladnoće, vrućine. Čovečanstvo koristi vunu preko 25.000 godina i najstarije pronađeni tekstili su vunenog sirovinskog sastava.

Po svom hemijskom i morfološkom sastavu, vuneno vlakno karakterišu jedinstvene karakteristike koje ne poseduje nijedno drugo prirodno ni hemijsko (ni veštačko ni sintetičko) vlakno. Vuna ima prirodnu osobinu regulisanja temperature. Unutrašnjost vlakna vune može preuzeti vodenu paru, dok spoljna površina odbija vodu. Vlakno može prihvatiti do 33% vode u odnosu na svoju suvu težinu bez da se oseti da je vlažna.

Suši se znatno brže nego, na primer, pamuk. Proizvod od vune sadrži u odnosu na ukupnu zapreminu do 85% vazduha. To svojstvo mu omogućava da jako dobro održava telesnu temperaturu na idealnih 36.5 C. Vuna je rožnato tkivo koje u sebi sadrži lanolin - prirodna mast koja vunu štiti, a na ljude deluje pozitivno.

WOOLMARK

WOOLMARK je najpoznatiji svetski brend za tekstilna vlaknaVrednost i kvalitet brenda je dobro uspostavljena u celom svetu, najviše ga koriste fime koje se bave izradom posteljine, odeće, donjeg veša i sl.

WOOLMARK brend snabdeva potrošače sa proverenim vunenim vlaknima i garancijom kvaliteta.

Brend je u vlasništvu australijske kompanije Australian Wool Innovation Limited (AWI), koja je vodeća svetska kompanija za vunene materijale. Ona svoje poslovanje bazira na dugoročnoj posvećenosti kvalitetu koje traje više od 45 godina.

Od 1964. godine WOOLMARK logotip je primenjen na više od dve milijarde proizvoda, što mu je i omogućilo da postane jedan od najpoznatijih svetskih brendova.