Zagadjenje vazduha u Beogradu

Portal Air Visual koji objavljuje podatke o zagađenju vazduha u svetu, rangirao je Beograd, tokom jučerašnjeg jutra, oko 9 časova ujutru, na četvrtom mestu.

A prošle nedelje našao se, na istom portalu, na listi deset najzagađenijih gradova u svetu.
Domaći portal Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ocenio je danas u 11 časova prestonički vazduh kao “prihvatljiv”.
Na mobilnoj aplikaciji “Kvalitet vazduha u Republici Srbiji” Agencije za zaštitu životne sredine, Stari grad ocenjen je kao “jako zagađen”, deo oko Mostara kao “prihvatljiv”, a isto i Novi Beograd.
Stručnjaci iz Beogradske otvorene škole (BOŠ) naveli su za Nedeljnik da korišćenje drugih aplikacija i izvora podataka može da nas navede na pogrešne zaključke, jer i ti drugi izvori najčešće koriste iste podatke koji dolaze iz lokalnih i nacionalnih mreža mernih stanica, ali ih svrstavaju u kategorije po različitim parametrima, te ih zato često nije moguće uporediti sa zvaničnim podacima.

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA, OEBS I EVROPSKA UNIJA SU PROCENILI DA SU 2010. GODINE TROŠKOVI PREVREMENIH SMRTI USLED ZAGAĐENJA VAZDUHA IZNOSILI ČAK 33 ODSTO BRUTO DRUŠTVENOG PROIZVODA SRBIJE

Menadžerka projekata iz BOŠ-a Mirjana Jovanović otkriva za Nedeljnik da se u godišnjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2018. godinu navodi da je u toj godini raspoloživost validnih vremenskih serija podataka iz nacionalne mreže automatskih mernih stanica bila 48 odsto, što znači da je manje od polovine mernih stanica radilo ispravno u kontinuitetu dovoljno vremena da bismo na osnovu podataka koje nam daju mogli da donosimo zaključke o kvalitetu vazduha.

Prema istom izveštaju, navodi Mirjana Jovanović, najzagađeniji gradovi u Srbiji su bili Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica, Sremska Mitrovica, Beograd, Pančevo, Užice, Smederevo, Kosjerić.

“Međutim, uvek treba imati u vidu to da pouzdanost zvaničnih podataka nije potpuna, pa tako na primer godišnji izveštaj Agencije kvalitet vazduha u Boru u 2018. godini smešta u I kategoriju – čist i neznatno zagađen vazduh. Ako, međutim, pogledamo lokalni izveštaj koji za grad Bor izrađuje Institut za metalurgiju i rudarstvo Bor, videćemo da je lokalna mreža za monitoring pokazala da je vazduh u Boru bio III kategorije – prekomerno zagađen, zbog prekoračenja granične i tolerantne vrednosti koncentracije sumpor-dioksida”, kaže Jovanovićeva i upozorava da uvek treba pogledati više izvora podataka i doneti konačan zaključak.

MANJE OD POLOVINE MERNIH STANICA RADILO JE ISPRAVNO U KONTINUITETU DOVOLJNO VREMENA DA BISMO NA OSNOVU PODATAKA KOJE NAM DAJU MOGLI DA DONOSIMO ZAKLJUČKE O KVALITETU VAZDUHA

Pročitajte više ovde.

Izvor Nedeljnik
Foto: Profimedia