beograd-zagadjenje

Vazduh u Beogradu, kao i u drugim mestima u našoj zemlji, jutros je ponovo vrlo opasan. Zato se treba voditi smernicama uz koje možemo da se iole sačuvamo.

Siv, gust, smrdljiv vazduh ponovo je nad Srbijom. Kako pokazuju merači zagađenja vazduha, Beograd je u crvenom.

To znači da je kvalitet vazduha veoma loš i da zbog toga prozori treba da ostanu zatvoreni, a aktivnosti na otvorenom da se izbegavaju. Za one koji moraju napolje poželjne su maske protiv zagađenja.

I u drugim mestima u Srbiji stanje je slično.

Valjevo i Čačak su takođe u crvenom, te je najbolje sve aktivnosti na otvorenom smanjiti.

Ko u ovakvim situacijama posebno mora da vodi računa, za portal Nova.rs je govorio dr Petar Borović.

„Pošto je zagađenje vazduha veliko, napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu”, kaže doktor Petar Borović.

Doktor je istakao zašto su ove kategorije ugroženije od drugih kad je vazduh vidljiv golim okom.

„Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza, a mora čovek da diše…”

On je podelio savet i kako da se iole sačuvamo od uticaja zagađenja.

„Jako je važno da te ugrožene kategorije ne puše, da uzimaju redovno terapiju, da jedu dosta svežeg voća i povrća da bi se izbacili otrovi, da bi se nadomestili vitamini i minerali i da se ne bi opteretilo postojeće stanje”, napominje doktor.