Najčistiju vodu piju građani koji žive u južnoj i istočnoj Srbiji, a oni u Vojvodini dvaput moraju da razmisle pre nego što natoče česmovaču.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u 2018. najčistiju vodu pili su građani u regionu istočne i južne Srbije. Slede regioni Šumadija i zapadna Srbija, pa region Beograda, dok najlošiju vodu piju građani u Vojvodini. Najveći procenat neispravnih uzoraka je bio u Srednjebanatskoj oblasti (99,3 odsto), zatim Severnobanatskoj (93,7 odsto), a najmanji u Jablaničkoj i Raškoj oblasti, gde je voda potpuno čista.

FOTO: RAS SRBIJA

Prema rečima šefa Departmana za hidrogeologiju beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dušana Polomčića, ovaj podatak ne treba da čudi zbog genetskog nasleđa zemljišta u tim sredinama.

– Jednostavno, kvalitet same hidrogeološke sredine je takav da voda u startu nije najbolja i da se njen kvalitet može povećati samo preradom. S druge strane, u Jablaničkoj i Raškoj oblasti ima dosta stena koje poboljšavaju kvalitet tla, a samim tim i vode koja se tamo nalazi – objašnjava Polomčić.

INDUSTRIJA

Ipak, skreće pažnju i na to da se prilikom analiza uzročnika za kvalitet vode i zemljišta uopšte ne sme zanemariti i stepen zagađenja oblasti, koje značajno može uticati na kvalitet tla, pa samim tim i vode na izvorištima.

– Skoro da je paradoksalno da u najrazvijenijim delovima zemlje imamo najzagađeniju vodu. U Vojvodini je jako razvijena industrija, koja kao neminovan zagađivač životne sredine, uz nizak hidrogeološki kvalitet zemljišta, negativno utiče i na kvalitet vode. U sredinama gde je industrija manje razvijena, logično je da ima manje zagađivača, a samim tim je uz povoljnu hidrogeološku klimu i kvalitet vode bolji – kaže naš sagovornik.

FOTO: RAS SRBIJA

U “Batutu” kažu da su najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti vode povećana mutnoća i boja, povišena koncentracija gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, a da su najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.

BAKTERIJE

Kako za “Blic” objašnjava epidemiolog Slavica Mariš, spomenuti uzročnici mogu biti inicijatori raznih oboljenja koja se javljaju usled konzumacije neispravne vode.

– Skoro sve bakterije su uslovno patogene i mogu izazvati neko oboljenje, a u slučaju mikrobiološke neispravnosti pijaće vode, one kod čoveka mogu uzrokovati infekcije urinarnog trakta, očiju, ušiju, mogu izazvati gnojne apcese i infekcije rana. Jedino aerobno mezofilne bakterije ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, već su pokazatelj procesa prečišćavanja i dezinfekcije vode – ističe naša sagovornica.

Stepen oboljenja zavisi od koncentracije navedenih uzročnika, naročito kada je reč o gvožđu, manganu, amonijaku, nitratima i nitritima.

– Gvožđe u vodi nema direktnog uticaja na zdravlje konzumenata, mada u povećanim koncentracijama može dovesti do taloženja u organizmu koje dugoročno može biti kancerogeno. Slično je sa nitratima i nitritima koji u dužim korišćenjem mogu dovesti do raznih poremećaja, najčešće krvne slike, dok veliki unos mangana može dovesti do nastanka Parkinsonove bolesti – podseća Slavica Mariš.

Udvostručen broj obolelih

U odnosu na 2017. ukupan broj ispitanih uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost je smanjen za oko 1,4 odsto, dok se procenat neispravnih uzoraka smanjio za 9,7 odsto, ali se zato broj obolelih u hidričnim epidemijama udvostručio – 2017. godine obolelo je 17 osoba, a 2018. godine 36. Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti u odnosu na 2017. su nepromenjeni, a predstavljaju ih povećana mutnoća i boja, povišena koncentracija gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

Mesta sa najzagađenijom vodom i razlog za takvu situaciju:

Senta

Na izvorištima se ne obavlja prečišćavanje vode, samo dezinfekcija hlorom. Bez prečišćavanja ne može se zadovoljiti hemijski kvalitet, tako da do ugradnje prečišćivača problem neće biti rešen. Postojali su projekti, ali za rešenje je potrebno puno sredstava koje lokalna samouprava nema.

Novi Bečej

U toku je izgradnja fabrike vode koja bi konačno trebalo da reši problem. Za prvu fazu izdvojeno je 115 miliona dinara od vojvođanske Uprave za kapitalna ulaganja, a nadležni očekuju da će fabrika biti završena do sredine godine. U toku je i obnova vodovodne mreže.

Žitište

Nedostatak prečišćivača vode uzrokovao je njen loš kvalitet, a nadležni kažu da se trenutno aktivno rade planska dokumenta i projektno-tehnička dokumentacija koja se odnosi na prečišćavanje pijaće vode.

Lapovo

Problemi u snabdevanju vodom javljaju se posle obilnijih kiša kada se u vodi povećava koncentracija nitrita. Meštani su svesni da će se kvalitet poboljšati nakon izgradnje fabrike za koju je predat projekat.

Nova Crnja

Postupak modernizacije postrojenja za dezinfekciju pijaće vode obustavljen je prošle godine. Ovaj projekat vredan 12,5 miliona dinara prekinut je zbog sudskog postupka koji se vodi protiv ponuđača.